Capcana în care pot cădea milioane de români cu rate la bănci: paradoxal, mulți economiști o recomandă, dar ar putea aduce ruina

de: Mădălina Bahrim
16 05. 2022

De când ROBOR a urcat peste pragul psihologic de 5%, numeroși analiști economici recomandă românilor cu rate la bănci să solicite instituției finanțatoare trecerea la IRCC. Mișcarea s-ar putea dovedi a fi una care duce la ruină.

Pentru a înțelege întreg fenomenul, trebuie explicat contextul, motiv pentru care plecăm în analiza noastră de la „firul ierbii”. Astfel, începem cu politica monetară. Pe fondul inflației galopante, de aproximativ 14%, rolul Băncii Centrale este de a încerca s-o tempereze și poate face acest lucru majorând dobânda cheie, așa cum se procedează acum din SUA, unde Fed a luat de curând această decizie, până în cele mai puternice economii europene, deoarece toate se confruntă cu scumpiri explozive.

Dobânda de referință a ajuns deja luna aceasta la 3,75%, majorată de la 3% în aprilie, dar se pare că inflația nu e tranzitorie, așa că BNR va mai crește dobânda până la finele anului, posibil până la 5 sau chiar 5,5%.

O dobândă de referință atât de mare va impulsiona creșterea ROBOR, care până la finele anului ar putea ajunge la 6 sau 7%.

Aici intervine problema cea mai mare

Din acest punct, unii analiști recomandă românilor cu rate la bănci, care au de rambursat credite contractate înainte de luna mai a anului 2019, să opteze pentru trecerea la IRCC.

Se poate realiza acest lucru solicitând în scris băncii, doar că instituțiile nu sunt obligate de lege să și aplice cererea ta. Însă s-ar putea să fie mai bine așa, deoarece, deși IRCC este acum mai mic, de 1,86%, acesta ar urma să crească într-o manieră explozivă, chiar peste ROBOR.

O astfel de ipoteză a fost lansată de însuși guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Desigur, trebuie subliniat că, în condițiile actuale, marcate de incertitudini, nu avem garanția unor scenarii, așa că analiștii, fie ei și de la vârful BNR, alcătuiesc scenarii.

„S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă.

Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR. Bineînțeles că transmisia este în spate.

De regulă, directorul direcției de politică monetară îmi spune de fiecare dată: domnule, trebuie să ne uităm înainte. Îi dau dreptate, dar mai trebuie să ne uităm și în jur, să vedem ce mai fac ăia din stânga, din dreapta, ce se mai întâmplă. Nu trăim într-un turn de fildeș și trebuie să vedem realitatea”, a precizat Isărescu.